jedlo vonku

Dobré jedlo/Natália Jablonková

Chystáte pohostenie VONKU? S týmito úžasnými jedlami ZAŽIARITE

Môžeme sa stretnúť, môžeme jesť vonku. Dokonalé hody urobíte s našimi receptami.

ŠALÁT ZO PŠENA A Z PETRŽLENOVEJ VŇATE SO PSTRUHOM

ryba
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT 

Potrebujete:

  • 300 g farebných paradajok
  • 2-3 veľké hrste hladkolistej petržlenovej vňate (bez hrubých stoniek)
    200 g pšena (lúpaného prosa)
  • 4 filety zo pstruha lososovitého
  • 2 mladé cibuľky
  • lístky mäty
  • šťavu z 1-2 citrónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Paradajky nakrájajte na drobné kúsky, nasoľte a nechajte v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyte, dôkladne vysušte a nasekajte nadrobno. Nakrájajte mladú cibuľku aj lístky mäty.
  2.  Do stečenej šťavy z paradajok primiešajte toľko vody, aby ste mali 360 g tekutiny. Do rajnice vsypte pšeno opláchnuté v horúcej vode, zalejte ho tekutinou, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň a uvarte. Nechajte takmer vychladnúť.
  3. Očistené filety pstruha potrite olejom, posypte soľou a opečte na horúcej panvici. Začnite zo strany kože (filety k panvici pritlačte) a na záver na pár sekúnd otočte. Vnútri môže ryba zostať len jemne neprepečená.
  4. Tesne pred podávaním premiešajte uvarené pšeno s paradajkami, petržlenovou vňaťou, mladou cibuľkou a mätou. Dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávajte s opečenými rybími filetami.