KURACÍ VÝVAR
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselský
2 LITRE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 3 HODINY
Potrebujete:
- 1,75 kg kuracích krídel + trupy
- 2 menšie cibule
- 2 veľké mrkvy
- 50 g šampiňónov
- 2 stonky zeleru
- 1 pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 kusov petržlenovej vňate
- 6 vetvičiek tymianu
- 1 bobkový list
- 5 guľôčok celého čierneho korenia
- 5 guľôčok nového korenia
- 5 guľôčok koriandra
- soľ
POSTUP:
- Umyté krídla a trupy dajte do hrnca a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté. Pomaly uveďte do varu a na miernom ohni varte 5 minút. Potom vodu zlejte a krídla opláchnite.
- Krídla dajte do hrnca a zalejte studenou vodou. Pridajte zeleninu. Očistenú cibuľu prekrojte na polovicu, mrkvy dajte celé, šampiňóny prekrojené. Stonkový zeler a pór nakrájajte na menšie časti. Cesnaky ošúpte a nožom ich zľahka rozpučte. Pridajte bouquet garni (návod nájdete v rámčeku), zrnká celého čierneho a nového korenia, nakoniec koriander. Pomaly uveďte do varu, osoľte a pri nízkej teplote, keď tekutina veľmi jemne vrie, varte bez pokrievky aspoň tri hodiny.
- Vývar prelejte cez sito vyložené gázou do druhého hrnca. Ak ho použijete ako polievku, oberte mäso, zeleninu z vývaru vyhoďte, je už rozvarená a uvarte v ňom novú.
- V prípade, že si vývar chcete odložiť, nechajte ho úplne vychladnúť. Na vrchu sa vytvorí tuk – ten odoberte dierovanou lyžicou. Vývar potom zmrazte v menších nádobách a použite podľa potreby.