roštenka

Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Cez víkend varíme KLASIKU: V ponuke je vývar, roštenka i medový krémeš

Nepátrajte po exotických receptoch. Klasika ulahodí každej chuti, tak nech sa páči.

KURACÍ VÝVAR

hydinový vývar
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselský

2 LITRE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 3 HODINY

Potrebujete:

  • 1,75 kg kuracích krídel + trupy
  • 2 menšie cibule
  • 2 veľké mrkvy
  • 50 g šampiňónov
  • 2 stonky zeleru
  • 1 pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 kusov petržlenovej vňate
  • 6 vetvičiek tymianu
  • 1 bobkový list
  • 5 guľôčok celého čierneho korenia
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 guľôčok koriandra
  • soľ

POSTUP:

  1. Umyté krídla a trupy dajte do hrnca a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté. Pomaly uveďte do varu a na miernom ohni varte 5 minút. Potom vodu zlejte a krídla opláchnite.
  2. Krídla dajte do hrnca a zalejte studenou vodou. Pridajte zeleninu. Očistenú cibuľu prekrojte na polovicu, mrkvy dajte celé, šampiňóny prekrojené. Stonkový zeler a pór nakrájajte na menšie časti. Cesnaky ošúpte a nožom ich zľahka rozpučte. Pridajte bouquet garni (návod nájdete v rámčeku), zrnká celého čierneho a nového korenia, nakoniec koriander. Pomaly uveďte do varu, osoľte a pri nízkej teplote, keď tekutina veľmi jemne vrie, varte bez pokrievky aspoň tri hodiny.
  3. Vývar prelejte cez sito vyložené gázou do druhého hrnca. Ak ho  použijete ako polievku, oberte mäso, zeleninu z vývaru vyhoďte, je už rozvarená a uvarte v ňom novú. 
  4. V prípade, že si vývar chcete odložiť, nechajte ho úplne vychladnúť. Na vrchu sa vytvorí tuk – ten odoberte dierovanou lyžicou. Vývar potom zmrazte v menších nádobách a použite podľa potreby.