GRILOVANÉ KURACIE STEHNÁ S OMÁČKOU Z GRILOVANÝCH PARADAJOK

Vermillon

Čarujeme s PARADAJKAMI: Chutia vám rajčiny s mäsom?

Náš Ľuboš vie z paradajok vyčarovať ešte omnoho-omnoho viac.

GRILOVANÉ KURACIE STEHNÁ S OMÁČKOU Z GRILOVANÝCH PARADAJOK

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY, PEČENIE 45 – 60 MINÚT

SUROVINY

  • 5 kuracích stehien s kosťou a kožou

Na marinádu:

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička červenej mletej papriky
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na omáčku:

  • 1 kg väčších paradajok
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku, rozpolené
  • čili paprička podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • stonky z bazalky alebo petržlenovej vňate
  • cukor alebo med na dochutenie
  • maslo na zjemnenie omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na polentu:

  • 200 g polenty
  • 800 ml vývaru alebo vody (vrátane prípadného výpeku zo stehien z hliníkovej tácky)
  • 1 lyžica masla
  • strúhaný parmezán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • šalát alebo bylinky na podávanie

POSTUP:

  1. Stehná očistite, osušte, odrežte z nich prebytočný tuk a premiešajte so všetkými surovinami na marinádu. Prikryte, odložte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny.
  2. Pripravte gril: Rozpálené uhlie rozložte na polovicu grilu. Celé menšie alebo polovice väčších paradajok premiešajte s olivovým olejom, so soľou a s korením a krátko opečte nad horúcim uhlím z oboch strán.
  3. V panvici na rozpálenom oleji krátko opražte nahrubo nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a po chvíli aj čili, bobkový list, stonky byliniek a grilované paradajky. Ak treba, podlejte všetko vodou. Priveďte do varu, prikryte a na nízkom plameni varte asi 30-45 minút.
  4. Paradajky ku koncu varenia popučte vidličkou. Prepasírujte obsah hrnca cez hrubé sitko, ak treba, zahustite omáčku ďalším krátkym varením, podľa potreby ju dochuťte cukrom alebo medom a soľou. Zjemniť ju môžete maslom. Zatiaľ vyberte stehná z chladničky.
  5. Rozložte stehná kožou nahor na tú časť grilu, pod ktorou nie sú uhlíky. Pod stehná položte hliníkovú tácku s trochou vody. Gril zatvorte a stehná takto pečte asi 45 minút (vnútorná teplota mäsa v najhrubšej časti stehna by mala byť okolo 72 °C). Presuňte stehná na časť grilu s uhlíkmi a sprudka ich z oboch strán opečte (ak treba, doplňte do grilu uhlie alebo brikety). Ugrilované mäso odložte bokom na tanier.
  6. Ako poslednú pripravte polentu: V hrnci priveďte do varu vývar (môžete použiť aj kurací výpek z hliníkovej tácky z grilu) alebo vodu, postupne za pomoci metličky do nej zapracujte polentu. Polotekutú kašu odstavte a primiešajte do nej maslo, dochuťte ju parmezánom, soľou a mletým korením.
  7.  Stehná podávajte s polentou, paradajkovou omáčkou a dobrým šalátom alebo bylinkami.

Dobré tipy kuchára Ľuboša Mega:

Jemnejšiu omáčku dosiahnete, ak ju ešte raz prepasírujete cez husté sitko. Zjemniť ju môžete kúskom masla. Paradajkovú omáčku nemixujte, pretože by zbledla.

Kategórie