Párik na zjedenie

Bravčové mäso a fazuľa si dobre rozumejú už odpradávna. Pridajte k nim zopár ďalších jednoduchých, no poctivých surovín a budete sa zalizovať za ušami. Dobrú chuť!

Bravčová krkovička s horčicou , kapustovým šalátom a plackami

5 PORCIÍ, NALOŽENIE 1-2 DNI, PEČENIE 4-6 HODÍN, VARENIE 45 MINÚT

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • mletá rasca
  • 2 ošúpané a rozpolené cibule
  • 2 strúčiky ošúpaného cesnaku
  • bobkový list
  • hrubozrnná horčica na potretie
  • čerstvý kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť

Na placky socca:

  • 200 g cícerovej múky
  • 2 ošúpané a najemno nastrúhané mrkvy
  • 300 ml (alebo viac) vody
  • pol lyžičky soli
  • 3 lyžice olivového oleja + na opekanie

Na šalát:

  • pol hlávky malej kapusty
  • zväzok červenej, jedna biela alebo čierna reďkovka
  • 3 mrkvy
  • majonéza, jogurt alebo smotana
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Z každej strany ju posypte soľou, korením a rascou a prikrytú ju dajte do chladničky na noc alebo aj na dva dni. Aspoň raz za celý čas ju otočte.
  2. Mäso vyberte, osušte a sprudka opečte na masti. Ku koncu pridajte cibule, celé strúčiky cesnaku a bobkový list. Podlejte vodou, nádobu dobre uzavrite a upečte do mäkka (4-6 hodín) pri teplote 130 °C. Upečenú krkovičku vyberte a do podávania udržujte v teple. Tesne pred krájaním ju nahrubo natrite hrubozrnnou horčicou a posypte kôprom.
  3. Pripravte placky: Zmiešajte všetky suroviny a nechajte ich 30 minút odstáť. Cícerová múka tak absorbuje časť vody. Výsledné cesto bude polotekuté, o niečo hustejšie ako palacinkové. Ak je hustejšie, prilejte trochu vody.
  4. Placky postupne opekajte na panvici. Pozor, cesto je veľmi krehké. Na otočenie placky môžete použiť trik s tanierom: Prikryte ním placku na panvici, rýchlo pretočte a opatrne ju presuňte neopečenou stranou na panvicu. Do podávania udržujte placky prikryté v rúre vyhriatej na 80 °C (spolu s mäsom).
  5. Pripravte šalát: Kapustu, reďkovky a mrkvu najemno nastrúhajte. Tesne pred podávaním zeleninu premiešajte s majonézou, so smotanou alebo s jogurtom, citrónovou šťavou, medom podľa chuti, so soľou a s korením.
  6.  Nakrájanú horčicovú krkovičku spolu s výpekom podávajte s plackami a so sviežim chrumkavým šalátom.

Cigánska pečienka v domácej oškvarkovej chlebovej žemli s medovou čili fazuľou

5 PORCIÍ, MARINOVANIE 12 HODÍN, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujeme:

  • 5 plátkov naklepaného bravčového karé alebo krkovičky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mlieko podľa potreby
  • bravčová masť

Na žemle:

  • 500 g hladkej chlebovej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • pol kocky čerstvého droždia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička soli
  • za hrsť nadrobno nasekaných oškvarkov
  • 1 vajce a trochu mlieka na potretie žemlí

Na medovú fazuľu:

  • malá strakatá fazuľa
  • vývar z fazule
  • med
  • mletá alebo čerstvá čili paprička
  • soľ
  • 4 ošúpané cibule, horčica, uhorky na podávanie

Postup:

  1. Plátky mäsa premiešajte s nasekaným cesnakom, so soľou, s korením a zalejte mliekom. Vložte do chladničky na niekoľko hodín, ideálne na noc. Fazuľu zalejte osolenou studenou vodou.
  2. Urobte žemle: Z časti múky, časti mlieka, cukru a celého droždia pripravte kvások. Zamieste ho do zvyšku múky, pridajte vlažnú vodu, zvyšok mlieka, cukru a soľ. Primiešajte väčšinu nasekaných oškvarkov. Prikryté cesto nechajte nakysnúť.
  3. Potom cesto rozdeľte na 6 rovnakých bochníkov, vytvarujte z nich žemle a nechajte na teplom mieste mierne nakysnúť (asi 15 minút). Potrite ich vajcom rozmiešaným s trochou mlieka a posypte zvyšnými nasekanými oškvarkami. Pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
  4. Fazuľu prepláchnite a uvarte v čerstvej osolenej vode domäkka. Uvarenú fazuľu sceďte, časť vývaru si ponechajte, a premiešajte ju s medom, mletým čili alebo nasekanou čerstvou čili papričkou a so soľou. Časť fazule môžete popučiť vidličkou – dlhším miešaním zahustí fazuľovú zmes.
  5. Mäso vyberte z mlieka a opečte ho na rozpálenej bravčovej masti z oboch strán. Ak treba, podlejte trochou vody, prikryte a chvíľu poduste domäkka. Potom panvicu odkryte a prebytočnú tekutinu nechajte odpariť. Mäso z panvice vyberte a na výpeku opečte nakrájané kolieska cibule.
  6. Rozkrojte žemle na polovice, vnútorné časti krátko opečte na výpeku z mäsa a cibule (alebo aspoň potrite výpekom), bohato potrite horčicou, naplňte opečenou cibuľou, čili fazuľou a mäsom. Môžete podávať aj s plátkami nakladaných uhoriek.

Bravčové líčka s jablkovým ciderom a fazuľovým pyré

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 3 HODINY

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčových líčok
  • 2 lyžice hladkej múky
  • za hrsť ošúpanej koreňovej zeleniny nakrájanej na väčšie kusy
  • 3 ošúpané a rozpolené šalotky
  • 1 ošúpaný paštrnák nakrájaný na väčšie kusy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • koža zo slaniny
  • 500 ml jablkového cideru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť

Na fazuľové pyré:

  • 500 g malej bielej fazule (vopred namočenej)
  • vývar z mäsa a vývar z fazule podľa potreby

Na kompót:

  • 5 väčších sladkokyslých jabĺk
  • maslo
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica hrozienok
  • kus celej škorice
  • 2 celé klinčeky
  • kus vanilkového struku alebo vanilkový extrakt
  • 500 ml jablkového cideru
  • citrónová šťava
  • cukor alebo med na dochutenie

Postup:

  1. Bravčové líčka očistite, umyte, osoľte, okoreňte a jemne obaľte v hladkej múke. Mäso opečte na rozpálenej masti dohneda. Vyberte a na výpeku dohneda opražte koreňovú zeleninu, šalotky, paštrnák a cesnak. Do kastróla vráťte mäso, pridajte bobkový list, tymian, kožu zo slaniny, soľ, mleté korenie a zalejte ciderom aspoň do polovice výšky líčok. Kastról prikryte a mäso duste do zmäknutia 60 – 90 minút. Ak chcete, vložte kastról do rúry vyhriatej na 120 °C.
  2. Fazuľu namočenú cez noc uvarte v novej osolenej vode domäkka. Sceďte, ale časť vývaru si nechajte. Väčšiu časť fazule rozmixujte kuchynským robotom na pyré, pridajte časť vývaru z fazule a neskôr na zriedenie a dochutenie aj trochu vývaru z líčok. Premiešajte pyré so zvyškom fazule, dochuťte soľou a korením, ak treba.
  3. Urobte kompót: Jablká ošúpte, nakrájajte na polmesiačiky a opečte v hrnci na rozpálenom masle. Po chvíli pridajte cukor a jablká opekajte pár minút, kým sa nezačnú farbiť do tmavohneda. Pridajte hrozienka, škoricu, klinček, vanilku a všetko zalejte ciderom, ktorý však nemusí všetko pokrývať. Hrniec zakryte, priveďte tekutinu do varu a minútu povarte. Hrniec odstavte a nechajte tekutinu mierne vychladnúť. Pred podávaním ešte dochuťte citrónovou šťavou prípadne ďalším sladidlom (cukrom, medom…).
  4.  Omáčku z líčok dochuťte soľou a korením, kožu zo slaniny odstráňte. Ak treba, zahustite omáčku časťou rozmixovanej fazule. Podávajte všetko spolu na jednom tanieri ako nádherný a sýty pokrm.

Bravčové rebierka s tmavou maslovou fazuľou

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA A SOLENIE 12 HODÍN, VARENIE 4 HODINY

Potrebujeme:

  • 3 kg dlhých bravčových rebier nakrájaných na porcie
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • soľ

Na fazuľu:

  • 500 g veľkej tmavej fazule (švábka)
  • citrónová šťava
  • červená cibuľa nakrájaná na tenké polmesiačiky
  • petržlenová vňať
  • pár lístkov mäty
  • soľ, mleté čierne korenie
  • vývar z rebier

Na glazúru:

  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžičky horčice
  • 4-6 lyžíc citrónovej šťavy
  • mletá údená paprika
  • mletá čili paprika
  • pol lyžičky oregana
  • 150-180 ml oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Ako príloha:

  • baranie rohy, nakladané uhorky, strúhaný chren, horčica, kyslá smotana a chlieb

Postup:

  1. Rebrá očistite, blanu z ich zadnej strany odstráňte (nevadí, keď sa vám to nepodarí úplne). Rebrá nasoľte a nechajte cez noc odstáť prikryté v chlade. Na noc namočte aj fazuľu do studenej osolenej vody.
  2. Do varu priveďte osolenú vodu v hrnci, pridajte cibuľu, cesnak a bobkové listy. Opláchnuté rebrá dajte do vriacej vody, hrniec prikryte a rebrá varte do úplného zmäknutia asi 2 hodiny. Nechajte ich mierne vychladnúť v tekutine.
  3. Fazuľu opláchnite a uvarte v čerstvej osolenej vode domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci). Uvarenú fazuľu sceďte, premiešajte s pár lyžicami vývaru z rebier, nakrájanou červenou cibuľou, petržlenovou vňaťou, nasekanými mätovými lístkami a dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením.
  4.  Pripravte glazúru: Vymiešajte spolu všetky suroviny, olej vmiešajte ako posledný. Glazúra by mala byť polotekutá a dobre držať na mäse. Ak nedrží, zahustite ju varením.
  5. Zohrejte rúru na 220 °C. Hornú časť rebier potrite glazúrou, dajte zapiecť na plech vyložený papierom na pečenie. Počas pečenia môžete rebrá ešte raz pretrieť glazúrou.
  6. Rebrá podávajte so zvyšnou glazúrou, s fazuľou, rôznymi pochutinami a dobrým chlebom.

Bravčová krkovička s cibuľovým lekvárom a klobásovými čipsami

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 3 HODINY, VARENIE 1-2 HODINY

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčovej krkovičky (alebo chudšieho mäsa, napríklad pliecka)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • cmar (jogurt)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • 2 nožičky pikantnej klobásy a čerstvý kôpor na podávanie

Na cibuľový lekvár:

  • 500 g červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 120 ml červeného vína
  • 60 g cukru
  • 1 lyžica octu (balzamového alebo vínneho)
  • soľ, mleté čierne korenie

Na fazuľu:

  • 500 g veľkej bielej fazule
  • 1 bobkový list
  • 2 strúčiky ošúpaného cesnaku
  • ocot podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • vývar alebo voda

Postup:

  1. Krkovičku nakrájajte na rezne a vyklepte ju medzi hrubšími plastovými vreckami. Mäso osoľte, okoreňte, premiešajte s prelisovaným cesnakom a prelejte cmarom (jogurtom). Nechajte odpočívať v chlade aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Fazuľu namočte cez noc do osolenej studenej vody.
  2.  Plátky mäsa mierne osušte kuchynskou utierkou a opražte z oboch strán na rozpálenej bravčovej masti. Mäso podlejte vodou, prikryte a duste domäkka. Na záveru odkryte a šťavu povarte do hustej omáčky.
  3.  Všetky suroviny na cibuľový lekvár zamiešajte v malom hrnci, priveďte do varu a varte prikryté do úplného zmäknutia cibule. Ku koncu hrniec odkryte a cibuľu povarte do požadovanej hustoty. Ak treba, prilejte pár lyžíc vody. Lekvár má byť hustý, s výraznou a vyváženou sladkokyslou chuťou.
  4.  Prepláchnutú fazuľu uvarte v čerstvej osolenej vode s bobkovým listom a so strúčikmi cesnaku. Fazuľu sceďte, časť vody si ponechajte. Väčšiu časť fazule rozmixujte spolu s vodou z varenia do konzistencie omáčky. Dochuťte ju soľou, korením a octom.
  5. Klobásku nakrájajte na veľmi tenké plátky a za častého miešania ju opekajte na miernom plameni dochrumkava.
  6. Plátky mäsa servírujte na fazuľovej omáčke spolu s lekvárom, klobáskami, výpekom ozdobené kôprom.

Kategórie