tatarák

Dobré jedlo/Laura Witteková

Na TATARÁK nikdy nepovieme nie. Vy ste na tom ako? (RECEPTY)

Obľúbený i zatracovaný. Taký je tatársky biftek. Medzi mletými mäsami je „tatarák“ z pravej sviečkovice kráľom. My sme ho však pripravili aj zo zeleniny a bol skvelý. Skúste.

ŠOŠOVICOVO-AVOKÁDOVÝ TATARÁK

avokádový tatarák
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT + MARINOVANIE

Potrebujete:

  • 100 g čiernej šošovice
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 fenikel
  • 2 mrkvy
  • 1 stonku zeleru
  • 1 predvarenú cviklu (nemusí byť)
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 citrón
  • 4 lyžice pomarančovej šťavy
  • čerstvý kôpor
  • hrachové výhonky (alebo iné dostupné klíčky)
  • soľ, mleté čierne korenie a korenie
  • olivový olej
  • tmavý chlieb na servírovanie

POSTUP:

  1. Všetku zeleninu umyte a očistite. Cesnak, fenikel, zeler, mrkvu a cviklu, ak ju použijete, nakrájajte na malé kocky. Cviklu ešte predtým, ako ju pridáte k ostatnej zelenine, premiešajte s olejom, aby zvyšok zmesi nezafarbila.
  2. Zeleninu dajte do misky, dochuťte ju pomarančovou a citrónovou šťavou, soľou, korením a olejom. Nechajte marinovať 4-5 hodín.
  3. Šošovicu prepláchnite a uvarte ju v osolenej vode. Varenie trvá 30 až 35 minút. Nechajte vychladnúť.
  4. Tesne pred podávaním prekrojte avokádo na polovicu, odstráňte kôstku a dužinu dajte do misky. Roztlačte ju vidličkou, dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a popučte úplne do krémova. 
  5. Do menších pohárov dajte vrstvu uvarenej šošovice, vrstvu marinovanej zeleniny a navrch avokádový krém. Podávajte s chlebom opečeným na oleji alebo nasucho na panvici.