paradajková omáčka

Dobré jedlo/Natália Jabonková

Opýtali sme sa detí, aké jedlo majú NAJRADŠEJ. Viete, čo vyhralo? (RECEPTY)

Sú jedlá, ktoré majú v detskom jedálnom lístku špeciálne miesto. Lebo sú sladké, lebo sú šťavnaté, lebo sa jednoducho naberajú lyžicou. Ktoré z nich má váš drobec najradšej?

RYŽOVÝ NÁKYP

ryžový nákyp
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselsky

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1,4 l mlieka (časť nahraďte smotanou na šľahanie)
  • pol lyžičky mletej škorice (ak máte radi)
  • štipku soli
  • vanilka alebo vanilkový cukor
  • 60 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 120-150 g kryštálového cukru
  • pohár zaváraných višní (alebo iné zavárané ovocie)

POSTUP:

  1.  Ryžu premyte, zalejte mliekom, prípadne prilejte smotanu na šľahanie, pridajte škoricu a soľ. Za občasného miešania varte takmer do úplného zmäknutia ryže. Pridajte vanilku a nechajte ju vychladnúť takmer na izbovú teplotu.
  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a so žĺtkami do peny a vmiešajte do ryže.
  3. Zavárané višne sceďte, časť sirupu vlejte do ryže spolu takmer so všetkými višňami a ryžu premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte do ryže.
  4. Ryžovú masu vlejte do vymasteného pekáča (asi 30 x 30 cm) a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Hotový nákyp nechajte chvíľu vychladnúť, nakrájajte na kocky a podávajte so zvyšnými višňami a sirupom zo zaváraniny.