1 / 35 -
ZEMIAKY NA
STREDOMORSKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
2 / 35 -
ZEMIAKY
PLNENÉ
BRYNDZOU
Foto: Laura Witteková
3 / 35 -
ZEMIAKY NA
STREDOMORSKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
4 / 35 -
ZEMIAKY NA
STREDOMORSKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
5 / 35 -
ZEMIAKY
PLNENÉ
BRYNDZOU
Foto: Laura Witteková
6 / 35 -
ZEMIAKY
PLNENÉ
MLETÝM
MÄSOM
Foto: Laura Witteková
7 / 35 -
ZEMIAKY
S KELOM
Foto: Laura Witteková
8 / 35 -
ZEMIAKY
NA MEXICKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
9 / 35 -
ZEMIAKY
NA MEXICKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
10 / 35 -
ZEMIAKY NA
STREDOMORSKÝ
SPÔSOB
Foto: Laura Witteková
11 / 35 -
ZEMIAKY
PLNENÉ
MLETÝM
MÄSOM
Foto: Laura Witteková
12 / 35 -
ZEMIAKY
S KELOM
Foto: Laura Witteková
13 / 35 -
ZEMIAKY
PLNENÉ
MLETÝM
MÄSOM
Foto: Laura Witteková
14 / 35 -
Roštenka s hubami
Foto: Lýdia Czakó
15 / 35 -
ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
Foto: Dobré jedlo/Laura Witteková
16 / 35 -
Tekvicové gnocchi s bylinkovým maslom, S Veronikou a jej deťmi
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
1. Rúru zapnite na 200 °C. Tekvicu hokaido (600 g) umyte,
rozkrojte a odstránte semiacka. Nakrájajte ju na mesiaciky,
uložte na plech, pokvapkajte lyžicou olivového oleja a pecte do
mäkka, približne 30 minút. Tekvicu môžete miesto pecenia aj
naparit. Po upecení nechajte vychladnút a následne utlacte na
hladké pyré. Tri stredne velké zemiaky uvarte v šupke, nechajte
vychladnút a
Foto: LAURA WITTEKOVA
17 / 35 -
erteplový žúlanec
recept:
4 PORCIE, 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
Na cesto:
• 1 kg uvarených zemiakov • 200 g polohrubej múky • štipka soli
Na dokončenie:
• 100 g masla
• 100 mletého maku
• 100 g práškového cukru
1. Zemiaky uvarené v šupke ešte teplé ošúp- te a pretlačte alebo postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte múku, soľ a vypracujte cesto.
2. Cesto rozdeľte na polovicu a z každej ušúľajte (užúlajte) dlhý tenší valec, preložte ho na plech vystlaný papier
Foto: LAURA WITTEKOVA
18 / 35 -
bryndzové pirohy
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 60 MINÚT + VARENIE ZEMIAKOV
• 500 g zemiakov + 3 väčšie na náplň • 500 g
polohrubej múky • 1 vajce • 150 g bryndze
• soľ, mleté čierne korenie • slanina • kyslá
smotana • mladá cibuľka
1. Zemiaky uvarte v šupke, zlejte a nechajte úplne
vychladnúť. Potom ich ošúpte a pretlačte alebo
nastrúhajte na jemnom strúhadle.
2. 500 g zemiakov, vajce, 1 a pol lyžičky soli a dve
tretiny múky dajte do misy. Najskôr dobre premiešajte
a keď sa začne cesto spájať, pos
Foto: LAURA WITTEKOVA
19 / 35 -
jedlo, strava, recepty, cesnakové kuracie prsia s parmezánom, mäso, syr, zemiaky, zelenina
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 48/2009
pôvodný súbor:cesankove kuracie prsia s parmezanom 1.eps
Foto: Peter Záhradník
20 / 35 -
jedlo, strava, recepty, bravčové pečené s kapustou, mäso, zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 44/2009
pôvodný súbor:bravcove pecene s kapustou.eps
Foto: Peter Záhradník
21 / 35 -
Hubová kyslá polievka so strateným vajcom a zemiakmi
Foto: Dobré jedlo
22 / 35 -
Dolnorakúske, recept, zemiaky, slanina, pažítka, šalát
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Šarm č. 47/08
pôvodný súbor:dolnorakuske.eps
Foto: Peter Záhradník
23 / 35 -
viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom, postup
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Na nálev do šalátu:
• 500 ml silného hovädzieho vývaru • 1 lyžica
horčice • 4 lyžice slnečnicového oleja • 4 lyžice
octu • 1 lyžica kryštálového cukru • soľ, mleté
čierne korenie • 2 stredne veľké červené cibule
Na šalát:
• 1 kg šalátových zemiakov typu A • pol lyžičky
celej rasce • petržlenová vňať alebo pažítka
Na rezne:
• 800 g teľacieho mäsa (orech alebo karé)
• 1 lyžička soli • 100
Foto: LAURA WITTEKOVA
24 / 35 -
ŠALÁT Z PUČENÝCH
ZEMIAKOV A BRANDY
S KÔPROVÝM
KAPROM
Foto: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
25 / 35 -
pórikovo zemiakový koláč
recept:
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT,
PEČENIE 30-40 MINÚT
Na cesto:
• 50 g vlašských orechov
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 220 g masla
• 1 lyžica nasekaného kôpru
+ na ozdobenie
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 1-2 lyžice olivového oleja
• 1 veľký pór
• 150 g bryndze
• 5 lyžíc šľahačkovej smotany
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 veľké zemiaky
• 5 plátkov prerastenej slaniny
• soľ, mleté čierne korenie
• 1 vajce na potretie
1. Orechy rozmixujte alebo pomeľte. Vsypt
Foto: LAURA WITTEKOVA
26 / 35 -
jedlo, strava, recepty, prekladaná sedliacka misa, zemiaky, rezne, bravčové karé, cibuľa, kyslá kapusta, zemiaky, slanina, tymian, postup, príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:prekladana misa.eps
Foto: Peter Záhradník
27 / 35 -
recepty, ryba s tekvicovými jadierkami, zemiaky, bylinky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 21/2010
pôvodný súbor:ryba s tekvicovymi jadierkami.eps
Foto: Peter Záhradník
28 / 35 -
obložené zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena č. 25/08
pôvodný súbor:oblozene zemiaky MAMICKA.eps
Foto: Peter Záhradník
29 / 35 -
Zemiaky s píniovými orieškami, recept, šunka, cesnakový dressing, tymián, valeriánka, píniové oriešky
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Šarm č. 12/09
pôvodný súbor:zem. s piniov.orieskami.eps
Foto: Peter Záhradník
30 / 35 -
strava, jedlo, recepty, kuracie prsia s mandarínkovou šťavou, mäso, cirusy, zemiaky, obloha
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 49/2009
pôvodný súbor:kuracie prsia s mandarinkovou stavou 2.eps
Foto: Peter Záhradník
31 / 35 -
Tekvicové gnocchi s bylinkovým maslom, S Veronikou a jej deťmi
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
1. Rúru zapnite na 200 °C. Tekvicu hokaido (600 g) umyte,
rozkrojte a odstránte semiacka. Nakrájajte ju na mesiaciky,
uložte na plech, pokvapkajte lyžicou olivového oleja a pecte do
mäkka, približne 30 minút. Tekvicu môžete miesto pecenia aj
naparit. Po upecení nechajte vychladnút a následne utlacte na
hladké pyré. Tri stredne velké zemiaky uvarte v šupke, nechajte
vychladnút a
Foto: LAURA WITTEKOVA
32 / 35 -
jedlo, strava, recepty, platesové filety s mandľovými lupienkami, ryba, špenát, citrón, zemiaky, šalátové listy
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 44/2009
pôvodný súbor:platesove filety s mandlovymi lupienkami 2.eps
Foto: Peter Záhradník
33 / 35 -
recepty, plnené rybie plátky, ryba, zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 19/2010
pôvodný súbor:plnene rybie platky.eps
Foto: Peter Záhradník
34 / 35 -
recepty, pečené mäso s duseným hráškom, zemiaky
foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Šarm 29/2010
pôvodný súbor:pecene maso s dusenym hraskom.eps
Foto: Peter Záhradník
35 / 35 -
recepty, sviečkovica na červenom víne, mäso, bravčové, fazuľové struky, zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2010
pôvodný súbor:panenka na cervenom vine.eps
Foto: Peter Záhradník