1 / 86 -
Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.
Foto: Shutterstock
2 / 86 -
Ak sa vám nádcha a nachladnutie, či iné zápaly v tele ťahujú celú sezónu, len vynechať škodlivé potraviny nemusí stačiť. Obohaťte jedálniček o tie protizápalové - cesnak, zázvor, kurkumu, jedlá s obsahom antioxidantov a vitamínu C, zelený čaj a olivový olej.
Foto: Shutterstock
3 / 86 -
Zázvor je skvelý pomocník pre zlepšenie trávenia - pomáha upokojiť žalúdok, zmierňuje nevoľnosti a posilní imunitu. Najlepší spôsob, ako si zázvor vychutnať pred spaním, je nastrúhať si koreň zázvoru do čaju alebo si uvariť čistý zázvorový čaj s medom.
Foto: Shutterstock
4 / 86 -
5. Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je veľmi jednoduchý výborný liek pri prechladnutí.
Na prípravu zázvorového čaju potrebujeme:
kúsok koreňa čerstvého zázvoru
med
voda
citrón
Postup:
Časť koreňa zázvoru si nastrúhame, postačia nám 2-3 čajové lyžičky, podľa toho, aký silný čaj chceme mať. So zázvorom to ale netreba preháňať, zázvor prehrieva a pri veľkom množstve nám môže popáliť žalúdočnú stenu. Prevaríme si vodu a zalejeme ňou nastrúhaný zázvor, ten necháme luhovať. Zázvor sa luhuje dlhšie a
Foto: Shutterstock
5 / 86 -
Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.
Foto: Shutterstock
6 / 86 -
Škorica podporuje metabolizmus a chudnutie.
Foto: Shutterstock
7 / 86 -
Škorica na všetky spôsoby
Foto: shutterstock
8 / 86 -
Škorica jedlo príjemne prevonia a navyše vás aj zahreje.
Foto: Profimedia
9 / 86 -
skorica
Foto: Shutterstock
10 / 86 -
Škorica zahreje hlavne v zime
Foto: shutterstock
11 / 86 -
Klinčeky nielen na perníky
Foto: shutterstock
12 / 86 -
Klinčeky využívame často do pečenia napríklad perníkov.
Foto: Shutterstock
13 / 86 -
Aj pri čaji platí, že zahrejú len niektoré. Všimli ste si, že vám v zime viac chutia ovocné s medom, zázvorový alebo všetko, v čom je škorica? Mozog vie, že hrejú, preto vyšle signál, ktorý vás prinúti nepiť aspoň v zime mätový čaj. Najlepší zahrievač pre vás bude, ak v šálke skombinujete zázvor, škoricu, klinčeky a fenikel. Zahriať dokáže aj rasca, ale do čaju sa nehodí, preto ju bez obáv pridávajte do polievok. Čaj vypite vždy ešte teplý, vychladnutý vás nezahreje.
Foto: Shutterstock
14 / 86 -
Pri varení mäsa pridajte do hrnca aj badián, krásne mäso prevonia.
Foto: profimedia
15 / 86 -
Badián vám pomôže privolať lásku.
Foto: Shutterstock
16 / 86 -
Bobkový list
Foto: Shutterstock
17 / 86 -
Bobkový list zlepší stráviteľnosť jedál.
Foto: Shutterstock
18 / 86 -
PEČENÝ
ČAJ
Foto: Laura Witteková
19 / 86 -
exotické korenie karí, darčeky z kuchyne
recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
p
Foto: LAURA WITTEKOVA
20 / 86 -
EXOTICKÉ
KORENIE
KARÍ
Foto: Laura Witteková
21 / 86 -
perníkové korenie na tanieriku
Foto: LAURA WITTEKOVA
22 / 86 -
Domáca lekáreň
Foto: shutterstock
23 / 86 -
mäsový koláč, lavaš
recept:
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 20-25 MINÚT
Na mäsovú náplň:
• 2 lyžice olivového oleja • 1 stredne
veľká cibuľa • 2 strúčiky cesnaku
• 800 g bravčového mletého mäsa
• 2 stredne veľké mrkvy • 2 lyžice
paradajkového pretlaku • 2 lyžičky
sušeného oregana • 1 lyžička údenej
papriky • soľ, korenie podľa chuti
• 150 g čedaru • 2-3 pláty špaldového
chleba lavaš • maslo na potretie formy
Na poliatie:
• 2 vajcia • 150 ml smotany na šľahanie
• soľ, mleté čierne korenie
Foto: LAURA WITTEKOVA
24 / 86 -
červené korenie
Foto: LAURA WITTEKOVA
25 / 86 -
PEČENÝ
ČAJ
Foto: Laura Witteková
26 / 86 -
EXOTICKÉ
KORENIE
KARÍ
Foto: Laura Witteková
27 / 86 -
exotické korenie karí, darčeky z kuchyne
recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
p
Foto: LAURA WITTEKOVA
28 / 86 -
perníkové korenie na tanieriku
Foto: LAURA WITTEKOVA
29 / 86 -
Korenie prevonia dom, posilní zdravie
Foto: shutterstock
30 / 86 -
ČOKOLÁDOVÉ
SUŠIENKY
V SKLE
Foto: Laura Witteková
31 / 86 -
PEČENÝ
ČAJ
Foto: Laura Witteková
32 / 86 -
Zázvorový olej je dobrý na masáže, vlasy, aj do čaju.
Foto: Shutterstock
33 / 86 -
Kurkumový nápoj je ideálny pri prechladnutí.
Foto: Shutterstock
34 / 86 -
Možno vás jeho silná chuť zarazí, ale verte, že vaše telo poriadne nakopne!
Foto: instagram/cookingwithfina
35 / 86 -
Zdravý zázvor
Foto: profimedia.sk
36 / 86 -
Zázvor, citrón a med sú hlavnými zložkami zázvorového shotu. Pridať môžete aj kurkumu, liečivé účinky sa tak znásobia.
Foto: instagram/katiejanewaterhouse
37 / 86 -
Zázvorovo-rozmarínový med
Foto: pinterest/bakedgreens.com
38 / 86 -
Chudnúca voda
Foto: Shutterstock
39 / 86 -
Zázvorová mastička sa robí z bravčovej masti alebo kokosového oleja.
Foto: Shutterstock
40 / 86 -
Zázvor s cukrom.
Foto: Dobré jedlo/archív
41 / 86 -
Zázvor rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh.
Foto: pinterest/detoxinista.com
42 / 86 -
Zázvorový shot si spravíte veľmi rýchlo.
Foto: instagra,/puurbodytec
43 / 86 -
Nakladanie zázvoru nie je vôbec pracné, ani finančne náročné.
Foto: pinterest/healthytasteoflife.com
44 / 86 -
Zázvor
Foto: Shutterstock
45 / 86 -
Prírodný elixír plný zdravia z medu, citrónu a cesnaku.
Foto: pinterest/munchkintime.com
46 / 86 -
Najlepšia tekvicová nátierka akú ste kedy mali!
Foto: pinterest/boulderlocavore.com
47 / 86 -
Pomaranč a zázvor podporia trávenie
Foto: shutterstock
48 / 86 -
Mandarínky sú obľúbené exotické ovocie počas Vianoc.
Foto: pinterest/web.500px.com
49 / 86 -
Horúce čaje vás zahrejú počas sychravých dní.
Foto: pinterest/leaf.nutrisystem.com
50 / 86 -
Vylúhované ovocie dokáže sfarbiť čaj dočervena.
Foto: pinterest/500px.com
51 / 86 -
Teplý nápoj môžete aj pekne dozdobiť.
Foto: pinterest/aif.ru
52 / 86 -
Mletá škorica podporuje hojenie rán na rastlinách.
Foto: pinterest/gardeningsoul.com
53 / 86 -
ryžový puding s domácim slivkovým kompótom
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko
Foto: LAURA WITTEKOVA
54 / 86 -
Vôňa škorice a vanilky je typická pre každé vianočné pečenie.
Foto: pinterest/magickalspot.com
55 / 86 -
Spoznajte jej účinky.
Foto: profimedia.sk
56 / 86 -
Klasika v podaní jablka a škorice.
Foto: pinterest/blog.cheapism.com
57 / 86 -
Vpravo vidíme cassiu, ktorá je v skutočnosti druh podobný vzhľadom škorici, ale je to len kôra stromu.
Foto: pinterest/paleofoundation.com
58 / 86 -
škorica
Foto: SHUTTERSTOCK
59 / 86 -
Ovsená kaša, jablko, hrozienka, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor1.eps
Foto: Laura Witteková
60 / 86 -
ryžový puding s domácim slivkovým kompótom
recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko
Foto: LAURA WITTEKOVA
61 / 86 -
Nákyp z vianočky
5 porcií
Suroviny
1 vianočka ( 600 g ), 500 g mäkkého tvarohu, 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie zapekacej misy, 200 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru
Pracovný postup
Vianočku nakrájame na krajčeky hrubé asi 2 cm. Tvaroh vyšľaháme s 2 žĺtkami , práškovým cukrom , škoricou a zľahka doň vmiešame pevný sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Oválnu zapekaciu misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na kraj misy
Foto: Archív
62 / 86 -
jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 1.eps
Foto: Peter Záhradník
63 / 86 -
Aby ste sa vyhli škodlivým vplyvom, pridajte škoricu do hnojiva alebo priamo do pôdy.
Foto: pinterest/gardeningsoul.com
64 / 86 -
šišky - škorica - škoricový cukor
Foto: SHUTTERSTOCK
65 / 86 -
Škorica sa dá v záhrade použiť rôznymi spôsobmi.
Foto: pinterest/tasteofhome.com
66 / 86 -
Hrušky v sirupe
Foto: Pinterest
67 / 86 -
Lieskove hviezdicky s lekvarom
Potrebujeme :
75 g grahamovej mky, 75 g peninej mky, 3 lyice oleja z lieskovch orechov, 60 g masla, 70 g pomletch lieskovch orechov, tipka soli, 1-2 tka, 1 lyica trstinovej melasy, rbezov lekvr, trochu mletej korice
Postup
Grahamov mku zmieame so peninou mkou, olejom, maslom, pomletmi lieskovmi orechmi, tipkou soli, tkami, mletou koricou a melasou. Vymiean cesto odlome na 20 mint do chladniky. Odlean cesto rozvakme na pomenej doske, pomocou formiky vykrajujeme z
Foto: ZDRAVIE
68 / 86 -
Škorica
Foto: Shutterstock
69 / 86 -
Jablko, hrozienka, ovsené vločky, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor3.eps
Foto: Laura Witteková
70 / 86 -
Škorica, čokoláda
Foto: Júlia Šimáková
Neuverejnené
pôvodný súbor:_MG_0023.eps
Foto: Júlia Šimáková
71 / 86 -
jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 2.eps
Foto: Peter Záhradník
72 / 86 -
perníkový tart s vaječným likérom, perníkové cesto
recept:
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,
PEČENIE 60 MINÚT
Na cesto:
• 225 g hladkej múky • pol
lyžičky perníkového korenia
• 50 g krupicového cukru
• štipka soli • 150 g masla
• 75 g studeného masla
• 1 vajce • 1 žĺtok na
potretie • práškový cukor
a škorica na poprášenie
Na náplň:
• 150 ml šľahačkovej
smotany • 200 ml mlieka
• 1 lyžička vanilkového
extraktu • 1 celá škorica
• 8 žĺtkov • 50 g cukru
• 50 ml vaječného koňaku
1. Do misy robota vsypte
Foto: LAURA WITTEKOVA
73 / 86 -
káva - kávové zrná - zrnká - škorica
Foto: SHUTTERSTOCK
74 / 86 -
Využitie škorice, octu, jedlej sódy a škrupín z vajíčok v záhrade.
Foto: Petra Števková
75 / 86 -
skorica
Foto: Instagram
76 / 86 -
Škorica
Foto: shutterstock
77 / 86 -
Grog
Potrebujeme :
100 ml rumu ( môžeme nadradiť Brandy , Whisky ), 2 lyžičky krupicového cukru, citrónová šťava, pomarančová šťava, citrónová kôra, celá škorica, 3 ks hrebíčka, 2 ks badyanu, 200 ml vody
Postup
Do nerezovej nádoby nalejeme rum, pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor, hrebíček, škoricu a badyan. Prilejeme vodu a na slabom ohni privedieme k varu( nevaríme). Precedíme do skleneného pohára a teplé podávame.
Foto: ZDRAVIE
78 / 86 -
ilustračka, škorica
foto: Ester Hartmanová
uverejnené: Šarm č.09/2008
pôvodný súbor:skorica hartmanova.eps
Foto: Ester Hartmanová
79 / 86 -
Vôňa škorice je veľmi obľúbená u ľudí, ale o hmyze to neplatí.
Foto: pinterest/stylecraze.com
80 / 86 -
Brusnice a pomaranče sú nezvyčajnou kombináciou.
Foto: pinterest/wineshopathome.com
81 / 86 -
Pijete zázvor pri nachladnutí? Skúste mu dať šancu aj v lete, keď teplota vonku stúpa. „Skvelý nápoj na naštartovanie metabolizmu je silný odvar z čerstvého zázvoru a kurkumy, ktorý ochutíte škoricou a štipkou mletého čierneho korenia. Do nápoja pridáte lyžičku medu a vytlačíte čerstvú citrónovú šťavu,” radí Pavuková. Tento nápoj má silné účinky na organizmus, detoxikuje, očisťuje a je prevenciou proti rakovine.
Foto: Shutterstock
82 / 86 -
Zázvor je známy pre svoje pozitívne účinky na trávenie. Esenciálne oleje, vitamíny A, B1, B2, C, E, sodík, horčík, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky robia zo zázvoru všestranného pomocníka pri rôznych zdravotných ťažkostiach, vrátane pálenia záhy. Môže sa konzumovať aj dlhodobo a je tak chutnou a prírodnou liečbou pri podráždení žalúdka.
Foto: Shutterstock
83 / 86 -
Klinčeky
Foto: Shutterstock
84 / 86 -
Škorica - Je jedným z najliečivejších korení. Jej najsilnejšou zbraňou je, že znižuje hladinu krvného cukru, čím pomáha v liečbe proti diabetu. Koľko? Stačí polovica čajovej lyžičky denne.
Foto: Shutterstock
85 / 86 -
Badián vytvára krásne hviezdice, ktoré sa s obľubou používajú aj ako ozdoba.
Foto: Profimedia
86 / 86 -
Bobkový list
Bobkový list pomáha pri plynatosti, únave a nechutenstve. Podobne ako majorán pomáha upokojiť kašeľ. a má antibakteriálne účinky. Využíva sa ako dochucovadlo mnohých mäsových a zeleninových jedál.
Foto: Shutterstock