Späť na článok: 

Liečivý ZÁZVOROVÝ GROG: Omamná vôňa aj liečivý účinok

1 / 86 - Zázvor Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál. Foto: Shutterstock

2 / 86 - Ak sa vám nádcha a nachladnutie, či iné zápaly v tele ťahujú celú sezónu, len vynechať škodlivé potraviny nemusí stačiť. Obohaťte jedálniček o tie protizápalové - cesnak, zázvor, kurkumu, jedlá s obsahom antioxidantov a vitamínu C, zelený čaj a olivový olej. Foto: Shutterstock

3 / 86 - Zázvor je skvelý pomocník pre zlepšenie trávenia - pomáha upokojiť žalúdok, zmierňuje nevoľnosti a posilní imunitu. Najlepší spôsob, ako si zázvor vychutnať pred spaním, je nastrúhať si koreň zázvoru do čaju alebo si uvariť čistý zázvorový čaj s medom. Foto: Shutterstock

4 / 86 - 5. Zázvorový čaj  Zázvorový čaj je veľmi jednoduchý výborný liek pri prechladnutí. Na prípravu zázvorového čaju potrebujeme: kúsok koreňa čerstvého zázvoru  med  voda  citrón  Postup:  Časť koreňa zázvoru si nastrúhame, postačia nám 2-3 čajové lyžičky, podľa toho, aký silný čaj chceme mať. So zázvorom to ale netreba preháňať, zázvor prehrieva a pri veľkom množstve nám môže popáliť žalúdočnú stenu. Prevaríme si vodu a zalejeme ňou nastrúhaný zázvor, ten necháme luhovať. Zázvor sa luhuje dlhšie a Foto: Shutterstock

5 / 86 - Zázvor Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál. Foto: Shutterstock

6 / 86 - Škorica podporuje metabolizmus a chudnutie. Foto: Shutterstock

7 / 86 - Škorica na všetky spôsoby Foto: shutterstock

8 / 86 - Škorica jedlo príjemne prevonia a navyše vás aj zahreje. Foto: Profimedia

9 / 86 - skorica Foto: Shutterstock

10 / 86 - Škorica zahreje hlavne v zime Foto: shutterstock

11 / 86 - Klinčeky nielen na perníky Foto: shutterstock

12 / 86 - Klinčeky využívame často do pečenia napríklad perníkov. Foto: Shutterstock

13 / 86 - Aj pri čaji platí, že zahrejú len niektoré. Všimli ste si, že vám v zime viac chutia ovocné s medom, zázvorový alebo všetko, v čom je škorica? Mozog vie, že hrejú, preto vyšle signál, ktorý vás prinúti nepiť aspoň v zime mätový čaj. Najlepší zahrievač pre vás bude, ak v šálke skombinujete zázvor, škoricu, klinčeky a fenikel. Zahriať dokáže aj rasca, ale do čaju sa nehodí, preto ju bez obáv pridávajte do polievok. Čaj vypite vždy ešte teplý, vychladnutý vás nezahreje. Foto: Shutterstock

14 / 86 - Pri varení mäsa pridajte do hrnca aj badián, krásne mäso prevonia. Foto: profimedia

15 / 86 - Badián vám pomôže privolať lásku. Foto: Shutterstock

16 / 86 - Bobkový list Foto: Shutterstock

17 / 86 - Bobkový list zlepší stráviteľnosť jedál. Foto: Shutterstock

18 / 86 - PEČENÝ ČAJ Foto: Laura Witteková

19 / 86 - exotické korenie karí, darčeky z kuchyne recept: 1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA, PRÍPRAVA 15 MINÚT Koreniny na opraženie: • 2 lyžice koriandrových semiačok • 1 lyžica rímskej rasce • 1 lyžička fenikla • 1 lyžička horčicových semiačok • pol lyžičky čierneho korenia Už zomleté koreniny: • pol lyžičky sušeného zázvoru • 1 lyžička mletej červenej papriky • 1 lyžica kurkumy 1. Zmes semienok na opraženie vysypte na studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte p Foto: LAURA WITTEKOVA

20 / 86 - EXOTICKÉ KORENIE KARÍ Foto: Laura Witteková

21 / 86 - perníkové korenie na tanieriku Foto: LAURA WITTEKOVA

22 / 86 - Domáca lekáreň Foto: shutterstock

23 / 86 - mäsový koláč, lavaš recept: 4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT Na mäsovú náplň: • 2 lyžice olivového oleja • 1 stredne veľká cibuľa • 2 strúčiky cesnaku • 800 g bravčového mletého mäsa • 2 stredne veľké mrkvy • 2 lyžice paradajkového pretlaku • 2 lyžičky sušeného oregana • 1 lyžička údenej papriky • soľ, korenie podľa chuti • 150 g čedaru • 2-3 pláty špaldového chleba lavaš • maslo na potretie formy Na poliatie: • 2 vajcia • 150 ml smotany na šľahanie • soľ, mleté čierne korenie Foto: LAURA WITTEKOVA

24 / 86 - červené korenie Foto: LAURA WITTEKOVA

25 / 86 - PEČENÝ ČAJ Foto: Laura Witteková

26 / 86 - EXOTICKÉ KORENIE KARÍ Foto: Laura Witteková

27 / 86 - exotické korenie karí, darčeky z kuchyne recept: 1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA, PRÍPRAVA 15 MINÚT Koreniny na opraženie: • 2 lyžice koriandrových semiačok • 1 lyžica rímskej rasce • 1 lyžička fenikla • 1 lyžička horčicových semiačok • pol lyžičky čierneho korenia Už zomleté koreniny: • pol lyžičky sušeného zázvoru • 1 lyžička mletej červenej papriky • 1 lyžica kurkumy 1. Zmes semienok na opraženie vysypte na studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte p Foto: LAURA WITTEKOVA

28 / 86 - perníkové korenie na tanieriku Foto: LAURA WITTEKOVA

29 / 86 - Korenie prevonia dom, posilní zdravie Foto: shutterstock

30 / 86 - ČOKOLÁDOVÉ SUŠIENKY V SKLE Foto: Laura Witteková

31 / 86 - PEČENÝ ČAJ Foto: Laura Witteková

32 / 86 - Zázvorový olej je dobrý na masáže, vlasy, aj do čaju. Foto: Shutterstock

33 / 86 - Kurkumový nápoj je ideálny pri prechladnutí. Foto: Shutterstock

34 / 86 - Možno vás jeho silná chuť zarazí, ale verte, že vaše telo poriadne nakopne! Foto: instagram/cookingwithfina

35 / 86 - Zdravý zázvor Foto: profimedia.sk

36 / 86 - Zázvor, citrón a med sú hlavnými zložkami zázvorového shotu. Pridať môžete aj kurkumu, liečivé účinky sa tak znásobia. Foto: instagram/katiejanewaterhouse

37 / 86 - Zázvorovo-rozmarínový med Foto: pinterest/bakedgreens.com

38 / 86 - Chudnúca voda Foto: Shutterstock

39 / 86 - Zázvorová mastička sa robí z bravčovej masti alebo kokosového oleja. Foto: Shutterstock

40 / 86 - Zázvor s cukrom. Foto: Dobré jedlo/archív

41 / 86 - Zázvor rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh. Foto: pinterest/detoxinista.com

42 / 86 - Zázvorový shot si spravíte veľmi rýchlo. Foto: instagra,/puurbodytec

43 / 86 - Nakladanie zázvoru nie je vôbec pracné, ani finančne náročné. Foto: pinterest/healthytasteoflife.com

44 / 86 - Zázvor Foto: Shutterstock

45 / 86 - Prírodný elixír plný zdravia z medu, citrónu a cesnaku. Foto: pinterest/munchkintime.com

46 / 86 - Najlepšia tekvicová nátierka akú ste kedy mali! Foto: pinterest/boulderlocavore.com

47 / 86 - Pomaranč a zázvor podporia trávenie Foto: shutterstock

48 / 86 - Mandarínky sú obľúbené exotické ovocie počas Vianoc. Foto: pinterest/web.500px.com

49 / 86 - Horúce čaje vás zahrejú počas sychravých dní. Foto: pinterest/leaf.nutrisystem.com

50 / 86 - Vylúhované ovocie dokáže sfarbiť čaj dočervena. Foto: pinterest/500px.com

51 / 86 - Teplý nápoj môžete aj pekne dozdobiť. Foto: pinterest/aif.ru

52 / 86 - Mletá škorica podporuje hojenie rán na rastlinách. Foto: pinterest/gardeningsoul.com

53 / 86 - ryžový puding s domácim slivkovým kompótom recept: 4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT Na puding: • 250 g guľatozrnnej ryže • 50 g krupicového cukru • 700 ml kokosového mlieka • 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica masla • kokosové lupienky na ozdobu Na slivkový kompót: • 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá škorica • kôra z polovice pomaranča • 50 ml portského vína (nemusí byť) • 25 g trstinového cukru 1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko Foto: LAURA WITTEKOVA

54 / 86 - Vôňa škorice a vanilky je typická pre každé vianočné pečenie. Foto: pinterest/magickalspot.com

55 / 86 - Spoznajte jej účinky. Foto: profimedia.sk

56 / 86 - Klasika v podaní jablka a škorice. Foto: pinterest/blog.cheapism.com

57 / 86 - Vpravo vidíme cassiu, ktorá je v skutočnosti druh podobný vzhľadom škorici, ale je to len kôra stromu. Foto: pinterest/paleofoundation.com

58 / 86 - škorica Foto: SHUTTERSTOCK

59 / 86 - Ovsená kaša, jablko, hrozienka, škorica Foto: Laura Witteková Neuverejnené pôvodný súbor:dekor1.eps Foto: Laura Witteková

60 / 86 - ryžový puding s domácim slivkovým kompótom recept: 4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT Na puding: • 250 g guľatozrnnej ryže • 50 g krupicového cukru • 700 ml kokosového mlieka • 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica masla • kokosové lupienky na ozdobu Na slivkový kompót: • 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá škorica • kôra z polovice pomaranča • 50 ml portského vína (nemusí byť) • 25 g trstinového cukru 1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko Foto: LAURA WITTEKOVA

61 / 86 - Nákyp z vianočky 5 porcií Suroviny 1 vianočka ( 600 g ), 500 g mäkkého tvarohu, 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie zapekacej misy, 200 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru Pracovný postup Vianočku nakrájame na krajčeky hrubé asi 2 cm. Tvaroh vyšľaháme s 2 žĺtkami , práškovým cukrom , škoricou a zľahka doň vmiešame pevný sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Oválnu zapekaciu misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na kraj misy Foto: Archív

62 / 86 - jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava foto: Peter Záhradník uverejnené: Báječná žena 48/2009 pôvodný súbor:kapustova strudla 1.eps Foto: Peter Záhradník

63 / 86 - Aby ste sa vyhli škodlivým vplyvom, pridajte škoricu do hnojiva alebo priamo do pôdy. Foto: pinterest/gardeningsoul.com

64 / 86 - šišky - škorica - škoricový cukor Foto: SHUTTERSTOCK

65 / 86 - Škorica sa dá v záhrade použiť rôznymi spôsobmi. Foto: pinterest/tasteofhome.com

66 / 86 - Hrušky v sirupe Foto: Pinterest

67 / 86 - Lieskove hviezdicky s lekvarom Potrebujeme : 75 g grahamovej mky, 75 g peninej mky, 3 lyice oleja z lieskovch orechov, 60 g masla, 70 g pomletch lieskovch orechov, tipka soli, 1-2 tka, 1 lyica trstinovej melasy, rbezov lekvr, trochu mletej korice Postup Grahamov mku zmieame so peninou mkou, olejom, maslom, pomletmi lieskovmi orechmi, tipkou soli, tkami, mletou koricou a melasou. Vymiean cesto odlome na 20 mint do chladniky. Odlean cesto rozvakme na pomenej doske, pomocou formiky vykrajujeme z Foto: ZDRAVIE

68 / 86 - Škorica Foto: Shutterstock

69 / 86 - Jablko, hrozienka, ovsené vločky, škorica Foto: Laura Witteková Neuverejnené pôvodný súbor:dekor3.eps Foto: Laura Witteková

70 / 86 - Škorica, čokoláda Foto: Júlia Šimáková Neuverejnené pôvodný súbor:_MG_0023.eps Foto: Júlia Šimáková

71 / 86 - jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava foto: Peter Záhradník uverejnené: Báječná žena 48/2009 pôvodný súbor:kapustova strudla 2.eps Foto: Peter Záhradník

72 / 86 - perníkový tart s vaječným likérom, perníkové cesto recept: 10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT Na cesto: • 225 g hladkej múky • pol lyžičky perníkového korenia • 50 g krupicového cukru • štipka soli • 150 g masla • 75 g studeného masla • 1 vajce • 1 žĺtok na potretie • práškový cukor a škorica na poprášenie Na náplň: • 150 ml šľahačkovej smotany • 200 ml mlieka • 1 lyžička vanilkového extraktu • 1 celá škorica • 8 žĺtkov • 50 g cukru • 50 ml vaječného koňaku 1. Do misy robota vsypte Foto: LAURA WITTEKOVA

73 / 86 - káva - kávové zrná - zrnká - škorica Foto: SHUTTERSTOCK

74 / 86 - Využitie škorice, octu, jedlej sódy a škrupín z vajíčok v záhrade. Foto: Petra Števková

75 / 86 - skorica Foto: Instagram

76 / 86 - Škorica Foto: shutterstock

77 / 86 - Grog Potrebujeme : 100 ml rumu ( môžeme nadradiť Brandy , Whisky ), 2 lyžičky krupicového cukru, citrónová šťava, pomarančová šťava, citrónová kôra, celá škorica, 3 ks hrebíčka, 2 ks badyanu, 200 ml vody Postup Do nerezovej nádoby nalejeme rum, pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor, hrebíček, škoricu a badyan. Prilejeme vodu a na slabom ohni privedieme k varu( nevaríme). Precedíme do skleneného pohára a teplé podávame. Foto: ZDRAVIE

78 / 86 - ilustračka, škorica foto: Ester Hartmanová uverejnené: Šarm č.09/2008 pôvodný súbor:skorica hartmanova.eps Foto: Ester Hartmanová

79 / 86 - Vôňa škorice je veľmi obľúbená u ľudí, ale o hmyze to neplatí. Foto: pinterest/stylecraze.com

80 / 86 - Brusnice a pomaranče sú nezvyčajnou kombináciou. Foto: pinterest/wineshopathome.com

81 / 86 - Pijete zázvor pri nachladnutí? Skúste mu dať šancu aj v lete, keď teplota vonku stúpa. „Skvelý nápoj na naštartovanie metabolizmu je silný odvar z čerstvého zázvoru a kurkumy, ktorý ochutíte škoricou a štipkou mletého čierneho korenia. Do nápoja pridáte lyžičku medu a vytlačíte čerstvú citrónovú šťavu,” radí Pavuková. Tento nápoj má silné účinky na organizmus, detoxikuje, očisťuje a je prevenciou proti rakovine. Foto: Shutterstock

82 / 86 - Zázvor je známy pre svoje pozitívne účinky na trávenie. Esenciálne oleje, vitamíny A, B1, B2, C, E, sodík, horčík, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky robia zo zázvoru všestranného pomocníka pri rôznych zdravotných ťažkostiach, vrátane pálenia záhy. Môže sa konzumovať aj dlhodobo a je tak chutnou a prírodnou liečbou pri podráždení žalúdka. Foto: Shutterstock

83 / 86 - Klinčeky Foto: Shutterstock

84 / 86 - Škorica - Je jedným z najliečivejších korení. Jej najsilnejšou zbraňou je, že znižuje hladinu krvného cukru, čím pomáha v liečbe proti diabetu. Koľko? Stačí polovica čajovej lyžičky denne. Foto: Shutterstock

85 / 86 - Badián vytvára krásne hviezdice, ktoré sa s obľubou používajú aj ako ozdoba. Foto: Profimedia

86 / 86 - Bobkový list Bobkový list pomáha pri plynatosti, únave a nechutenstve. Podobne ako majorán pomáha upokojiť kašeľ. a má antibakteriálne účinky. Využíva sa ako dochucovadlo mnohých mäsových a zeleninových jedál. Foto: Shutterstock

Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.
Ak sa vám nádcha a nachladnutie, či iné zápaly v tele ťahujú celú sezónu, len vynechať škodlivé potraviny nemusí stačiť. Obohaťte jedálniček o tie protizápalové - cesnak, zázvor, kurkumu, jedlá s obsahom antioxidantov a vitamínu C, zelený čaj a olivový olej.Ak sa vám nádcha a nachladnutie, či iné zápaly v tele ťahujú celú sezónu, len vynechať škodlivé potraviny nemusí stačiť. Obohaťte jedálniček o tie protizápalové - cesnak, zázvor, kurkumu, jedlá s obsahom antioxidantov a vitamínu C, zelený čaj a olivový olej.
Zázvor je skvelý pomocník pre zlepšenie trávenia - pomáha upokojiť žalúdok, zmierňuje nevoľnosti a posilní imunitu. Najlepší spôsob, ako si zázvor vychutnať pred spaním, je nastrúhať si koreň zázvoru do čaju alebo si uvariť čistý zázvorový čaj s medom.Zázvor je skvelý pomocník pre zlepšenie trávenia - pomáha upokojiť žalúdok, zmierňuje nevoľnosti a posilní imunitu. Najlepší spôsob, ako si zázvor vychutnať pred spaním, je nastrúhať si koreň zázvoru do čaju alebo si uvariť čistý zázvorový čaj s medom.
5. Zázvorový čaj 
Zázvorový čaj je veľmi jednoduchý výborný liek pri prechladnutí.
Na prípravu zázvorového čaju potrebujeme:

kúsok koreňa čerstvého zázvoru 
med 
voda 
citrón 
Postup: 
Časť koreňa zázvoru si nastrúhame, postačia nám 2-3 čajové lyžičky, podľa toho, aký silný čaj chceme mať. So zázvorom to ale netreba preháňať, zázvor prehrieva a pri veľkom množstve nám môže popáliť žalúdočnú stenu. Prevaríme si vodu a zalejeme ňou nastrúhaný zázvor, ten necháme luhovať. Zázvor sa luhuje dlhšie a5. Zázvorový čaj 
Zázvorový čaj je veľmi jednoduchý výborný liek pri prechladnutí.
Na prípravu zázvorového čaju potrebujeme:

kúsok koreňa čerstvého zázvoru 
med 
voda 
citrón 
Postup: 
Časť koreňa zázvoru si nastrúhame, postačia nám 2-3 čajové lyžičky, podľa toho, aký silný čaj chceme mať. So zázvorom to ale netreba preháňať, zázvor prehrieva a pri veľkom množstve nám môže popáliť žalúdočnú stenu. Prevaríme si vodu a zalejeme ňou nastrúhaný zázvor, ten necháme luhovať. Zázvor sa luhuje dlhšie a
Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.Zázvor
Zázračný liek na všetko. Obsahuje éterické oleje a horčiny, gingeroly, ktoré pôsobia proti zápche a kŕčom, zmierňujú žáhu, nevoľnosť a nutkanie na zvracanie. Najúčinnejší je čaj z čerstvo nastrúhaného zázvorového koreňa. Využívajte ho aj ako korenie do jedál.
Škorica podporuje metabolizmus a chudnutie.Škorica podporuje metabolizmus a chudnutie.
Škorica na všetky spôsobyŠkorica na všetky spôsoby
Škorica jedlo príjemne prevonia a navyše vás aj zahreje. Škorica jedlo príjemne prevonia a navyše vás aj zahreje.
skoricaskorica
Škorica zahreje hlavne v zimeŠkorica zahreje hlavne v zime
Klinčeky nielen na perníkyKlinčeky nielen na perníky
Klinčeky využívame často do pečenia napríklad perníkov.Klinčeky využívame často do pečenia napríklad perníkov.
Aj pri čaji platí, že zahrejú len niektoré. Všimli ste si, že vám v zime viac chutia ovocné s medom, zázvorový alebo všetko, v čom je škorica? Mozog vie, že hrejú, preto vyšle signál, ktorý vás prinúti nepiť aspoň v zime mätový čaj. Najlepší zahrievač pre vás bude, ak v šálke skombinujete zázvor, škoricu, klinčeky a fenikel. Zahriať dokáže aj rasca, ale do čaju sa nehodí, preto ju bez obáv pridávajte do polievok. Čaj vypite vždy ešte teplý, vychladnutý vás nezahreje. Aj pri čaji platí, že zahrejú len niektoré. Všimli ste si, že vám v zime viac chutia ovocné s medom, zázvorový alebo všetko, v čom je škorica? Mozog vie, že hrejú, preto vyšle signál, ktorý vás prinúti nepiť aspoň v zime mätový čaj. Najlepší zahrievač pre vás bude, ak v šálke skombinujete zázvor, škoricu, klinčeky a fenikel. Zahriať dokáže aj rasca, ale do čaju sa nehodí, preto ju bez obáv pridávajte do polievok. Čaj vypite vždy ešte teplý, vychladnutý vás nezahreje.
Pri varení mäsa pridajte do hrnca aj badián, krásne mäso prevonia.Pri varení mäsa pridajte do hrnca aj badián, krásne mäso prevonia.
Badián vám pomôže privolať lásku.Badián vám pomôže privolať lásku.
Bobkový listBobkový list
Bobkový list zlepší stráviteľnosť jedál.Bobkový list zlepší stráviteľnosť jedál.
PEČENÝ
ČAJPEČENÝ
ČAJ
exotické korenie karí, darčeky z kuchyne

recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
pexotické korenie karí, darčeky z kuchyne

recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
p
EXOTICKÉ
KORENIE
KARÍEXOTICKÉ
KORENIE
KARÍ
perníkové korenie na tanierikuperníkové korenie na tanieriku
Domáca lekáreňDomáca lekáreň
mäsový koláč, lavaš

recept:
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 20-25 MINÚT
Na mäsovú náplň:
• 2 lyžice olivového oleja • 1 stredne
veľká cibuľa • 2 strúčiky cesnaku
• 800 g bravčového mletého mäsa
• 2 stredne veľké mrkvy • 2 lyžice
paradajkového pretlaku • 2 lyžičky
sušeného oregana • 1 lyžička údenej
papriky • soľ, korenie podľa chuti
• 150 g čedaru • 2-3 pláty špaldového
chleba lavaš • maslo na potretie formy
Na poliatie:
• 2 vajcia • 150 ml smotany na šľahanie
• soľ, mleté čierne koreniemäsový koláč, lavaš

recept:
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 20-25 MINÚT
Na mäsovú náplň:
• 2 lyžice olivového oleja • 1 stredne
veľká cibuľa • 2 strúčiky cesnaku
• 800 g bravčového mletého mäsa
• 2 stredne veľké mrkvy • 2 lyžice
paradajkového pretlaku • 2 lyžičky
sušeného oregana • 1 lyžička údenej
papriky • soľ, korenie podľa chuti
• 150 g čedaru • 2-3 pláty špaldového
chleba lavaš • maslo na potretie formy
Na poliatie:
• 2 vajcia • 150 ml smotany na šľahanie
• soľ, mleté čierne korenie
červené koreniečervené korenie
PEČENÝ
ČAJPEČENÝ
ČAJ
EXOTICKÉ
KORENIE
KARÍEXOTICKÉ
KORENIE
KARÍ
exotické korenie karí, darčeky z kuchyne

recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
pexotické korenie karí, darčeky z kuchyne

recept:
1 POHÁRIK ALEBO MALÁ FĽAŠTIČKA,
PRÍPRAVA 15 MINÚT
Koreniny na opraženie:
• 2 lyžice koriandrových semiačok
• 1 lyžica rímskej rasce
• 1 lyžička fenikla
• 1 lyžička horčicových semiačok
• pol lyžičky čierneho korenia
Už zomleté koreniny:
• pol lyžičky sušeného zázvoru
• 1 lyžička mletej červenej papriky
• 1 lyžica kurkumy
1. Zmes semienok na opraženie vysypte na
studenú, suchú panvicu. Nastavte nižšiu
teplotu zohrievania a koreniny zohrievajte
p
perníkové korenie na tanierikuperníkové korenie na tanieriku
Korenie prevonia dom, posilní zdravieKorenie prevonia dom, posilní zdravie
ČOKOLÁDOVÉ
SUŠIENKY
V SKLEČOKOLÁDOVÉ
SUŠIENKY
V SKLE
PEČENÝ
ČAJPEČENÝ
ČAJ
Zázvorový olej je dobrý na masáže, vlasy, aj do čaju.Zázvorový olej je dobrý na masáže, vlasy, aj do čaju.
Kurkumový nápoj je ideálny pri prechladnutí.Kurkumový nápoj je ideálny pri prechladnutí.
Možno vás jeho silná chuť zarazí, ale verte, že vaše telo poriadne nakopne!Možno vás jeho silná chuť zarazí, ale verte, že vaše telo poriadne nakopne!
Zdravý zázvorZdravý zázvor
Zázvor, citrón a med sú hlavnými zložkami zázvorového shotu. Pridať môžete aj kurkumu, liečivé účinky sa tak znásobia.Zázvor, citrón a med sú hlavnými zložkami zázvorového shotu. Pridať môžete aj kurkumu, liečivé účinky sa tak znásobia.
Zázvorovo-rozmarínový medZázvorovo-rozmarínový med
Chudnúca vodaChudnúca voda
Zázvorová mastička sa robí z bravčovej masti alebo kokosového oleja.Zázvorová mastička sa robí z bravčovej masti alebo kokosového oleja.
Zázvor s cukrom.Zázvor s cukrom.
Zázvor rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh.Zázvor rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh.
Zázvorový shot si spravíte veľmi rýchlo.Zázvorový shot si spravíte veľmi rýchlo.
Nakladanie zázvoru nie je vôbec pracné, ani finančne náročné.Nakladanie zázvoru nie je vôbec pracné, ani finančne náročné.
ZázvorZázvor
Prírodný elixír plný zdravia z medu, citrónu a cesnaku.Prírodný elixír plný zdravia z medu, citrónu a cesnaku.
Najlepšia tekvicová nátierka akú ste kedy mali!Najlepšia tekvicová nátierka akú ste kedy mali!
Pomaranč a zázvor podporia tráveniePomaranč a zázvor podporia trávenie
Mandarínky sú obľúbené exotické ovocie počas Vianoc.Mandarínky sú obľúbené exotické ovocie počas Vianoc.
Horúce čaje vás zahrejú počas sychravých dní.Horúce čaje vás zahrejú počas sychravých dní.
Vylúhované ovocie dokáže sfarbiť čaj dočervena.Vylúhované ovocie dokáže sfarbiť čaj dočervena.
Teplý nápoj môžete aj pekne dozdobiť.Teplý nápoj môžete aj pekne dozdobiť.
Mletá škorica podporuje hojenie rán na rastlinách.Mletá škorica podporuje hojenie rán na rastlinách.
ryžový puding s domácim slivkovým kompótom

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilkoryžový puding s domácim slivkovým kompótom

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko
Vôňa škorice a vanilky je typická pre každé vianočné pečenie.Vôňa škorice a vanilky je typická pre každé vianočné pečenie.
Spoznajte jej účinky.Spoznajte jej účinky.
Klasika v podaní jablka a škorice.Klasika v podaní jablka a škorice.
Vpravo vidíme cassiu, ktorá je v skutočnosti druh podobný vzhľadom škorici, ale je to len kôra stromu.Vpravo vidíme cassiu, ktorá je v skutočnosti druh podobný vzhľadom škorici, ale je to len kôra stromu.
škoricaškorica
Ovsená kaša, jablko, hrozienka, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor1.epsOvsená kaša, jablko, hrozienka, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor1.eps
ryžový puding s domácim slivkovým kompótom

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilkoryžový puding s domácim slivkovým kompótom

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,
VARENIE 30 MINÚT
Na puding:
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 50 g krupicového cukru
• 700 ml kokosového mlieka
• 1 lyžička vanilkovej pasty • 1 lyžica
masla • kokosové lupienky na ozdobu
Na slivkový kompót:
• 6-7 stredne veľkých sliviek • 1 celá
škorica • kôra z polovice pomaranča
• 50 ml portského vína (nemusí byť)
• 25 g trstinového cukru
1. Do hlbšieho hrnca nasypte ryžu, pridajte
cukor, tri štvrtiny mlieka, vanilko
Nákyp z vianočky
5 porcií
Suroviny
1 vianočka ( 600 g ), 500 g mäkkého tvarohu, 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie zapekacej misy, 200 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru

Pracovný postup
Vianočku nakrájame na krajčeky hrubé asi 2 cm. Tvaroh vyšľaháme s 2 žĺtkami , práškovým cukrom , škoricou a zľahka doň vmiešame pevný sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Oválnu zapekaciu misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na kraj misyNákyp z vianočky
5 porcií
Suroviny
1 vianočka ( 600 g ), 500 g mäkkého tvarohu, 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie zapekacej misy, 200 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru

Pracovný postup
Vianočku nakrájame na krajčeky hrubé asi 2 cm. Tvaroh vyšľaháme s 2 žĺtkami , práškovým cukrom , škoricou a zľahka doň vmiešame pevný sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Oválnu zapekaciu misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na kraj misy
jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 1.epsjedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 1.eps
Aby ste sa vyhli škodlivým vplyvom, pridajte škoricu do  hnojiva alebo priamo do pôdy.Aby ste sa vyhli škodlivým vplyvom, pridajte škoricu do  hnojiva alebo priamo do pôdy.
šišky - škorica - škoricový cukoršišky - škorica - škoricový cukor
Škorica sa dá v záhrade použiť rôznymi spôsobmi.Škorica sa dá v záhrade použiť rôznymi spôsobmi.
Hrušky v sirupeHrušky v sirupe
Lieskove hviezdicky s lekvarom

Potrebujeme :
75 g grahamovej mky, 75 g peninej mky, 3 lyice oleja z lieskovch orechov, 60 g masla, 70 g pomletch lieskovch orechov, tipka soli, 1-2 tka, 1 lyica trstinovej melasy, rbezov lekvr, trochu mletej korice

Postup
Grahamov mku zmieame so peninou mkou, olejom, maslom, pomletmi lieskovmi orechmi, tipkou soli, tkami, mletou koricou a melasou. Vymiean cesto odlome na 20 mint do chladniky. Odlean cesto rozvakme na pomenej doske, pomocou formiky vykrajujeme z Lieskove hviezdicky s lekvarom

Potrebujeme :
75 g grahamovej mky, 75 g peninej mky, 3 lyice oleja z lieskovch orechov, 60 g masla, 70 g pomletch lieskovch orechov, tipka soli, 1-2 tka, 1 lyica trstinovej melasy, rbezov lekvr, trochu mletej korice

Postup
Grahamov mku zmieame so peninou mkou, olejom, maslom, pomletmi lieskovmi orechmi, tipkou soli, tkami, mletou koricou a melasou. Vymiean cesto odlome na 20 mint do chladniky. Odlean cesto rozvakme na pomenej doske, pomocou formiky vykrajujeme z
ŠkoricaŠkorica
Jablko, hrozienka, ovsené vločky, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor3.epsJablko, hrozienka, ovsené vločky, škorica
Foto: Laura Witteková
Neuverejnené
pôvodný súbor:dekor3.eps
Škorica, čokoláda
Foto: Júlia Šimáková
Neuverejnené
pôvodný súbor:_MG_0023.epsŠkorica, čokoláda
Foto: Júlia Šimáková
Neuverejnené
pôvodný súbor:_MG_0023.eps
jedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 2.epsjedlo, strava, recepty, kapustová štrúdľa, lístkové cesto, cukor, škorica, postup príprava
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 48/2009
pôvodný súbor:kapustova strudla 2.eps
perníkový tart s vaječným likérom, perníkové cesto

recept:
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,
PEČENIE 60 MINÚT
Na cesto:
• 225 g hladkej múky • pol
lyžičky perníkového korenia
• 50 g krupicového cukru
• štipka soli • 150 g masla
• 75 g studeného masla
• 1 vajce • 1 žĺtok na
potretie • práškový cukor
a škorica na poprášenie
Na náplň:
• 150 ml šľahačkovej
smotany • 200 ml mlieka
• 1 lyžička vanilkového
extraktu • 1 celá škorica
• 8 žĺtkov • 50 g cukru
• 50 ml vaječného koňaku
1. Do misy robota vsypteperníkový tart s vaječným likérom, perníkové cesto

recept:
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,
PEČENIE 60 MINÚT
Na cesto:
• 225 g hladkej múky • pol
lyžičky perníkového korenia
• 50 g krupicového cukru
• štipka soli • 150 g masla
• 75 g studeného masla
• 1 vajce • 1 žĺtok na
potretie • práškový cukor
a škorica na poprášenie
Na náplň:
• 150 ml šľahačkovej
smotany • 200 ml mlieka
• 1 lyžička vanilkového
extraktu • 1 celá škorica
• 8 žĺtkov • 50 g cukru
• 50 ml vaječného koňaku
1. Do misy robota vsypte
káva - kávové zrná - zrnká - škoricakáva - kávové zrná - zrnká - škorica
Využitie škorice, octu, jedlej sódy a škrupín z vajíčok v záhrade.Využitie škorice, octu, jedlej sódy a škrupín z vajíčok v záhrade.
skoricaskorica
ŠkoricaŠkorica
Grog
Potrebujeme :
100 ml rumu ( môžeme nadradiť Brandy , Whisky ), 2 lyžičky krupicového cukru, citrónová šťava, pomarančová šťava, citrónová kôra, celá škorica, 3 ks hrebíčka, 2 ks badyanu, 200 ml vody

Postup
Do nerezovej nádoby nalejeme rum, pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor, hrebíček, škoricu a badyan. Prilejeme vodu a na slabom ohni privedieme k varu( nevaríme). Precedíme do skleneného pohára a teplé podávame. 

Grog
Potrebujeme :
100 ml rumu ( môžeme nadradiť Brandy , Whisky ), 2 lyžičky krupicového cukru, citrónová šťava, pomarančová šťava, citrónová kôra, celá škorica, 3 ks hrebíčka, 2 ks badyanu, 200 ml vody

Postup
Do nerezovej nádoby nalejeme rum, pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor, hrebíček, škoricu a badyan. Prilejeme vodu a na slabom ohni privedieme k varu( nevaríme). Precedíme do skleneného pohára a teplé podávame.
ilustračka, škorica
foto: Ester Hartmanová
uverejnené: Šarm č.09/2008
pôvodný súbor:skorica hartmanova.epsilustračka, škorica
foto: Ester Hartmanová
uverejnené: Šarm č.09/2008
pôvodný súbor:skorica hartmanova.eps
Vôňa škorice je veľmi obľúbená u ľudí, ale o hmyze to neplatí.Vôňa škorice je veľmi obľúbená u ľudí, ale o hmyze to neplatí.
Brusnice a pomaranče sú nezvyčajnou kombináciou.Brusnice a pomaranče sú nezvyčajnou kombináciou.
Pijete zázvor pri nachladnutí? Skúste mu dať šancu aj v lete, keď teplota vonku stúpa. „Skvelý nápoj na naštartovanie metabolizmu je silný odvar z čerstvého zázvoru a kurkumy, ktorý ochutíte škoricou a štipkou mletého čierneho korenia. Do nápoja pridáte lyžičku medu a vytlačíte čerstvú citrónovú šťavu,” radí Pavuková. Tento nápoj má silné účinky na organizmus, detoxikuje, očisťuje a je prevenciou proti rakovine.Pijete zázvor pri nachladnutí? Skúste mu dať šancu aj v lete, keď teplota vonku stúpa. „Skvelý nápoj na naštartovanie metabolizmu je silný odvar z čerstvého zázvoru a kurkumy, ktorý ochutíte škoricou a štipkou mletého čierneho korenia. Do nápoja pridáte lyžičku medu a vytlačíte čerstvú citrónovú šťavu,” radí Pavuková. Tento nápoj má silné účinky na organizmus, detoxikuje, očisťuje a je prevenciou proti rakovine.
Zázvor je známy pre svoje pozitívne účinky na trávenie. Esenciálne oleje, vitamíny A, B1, B2, C, E, sodík, horčík, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky robia zo zázvoru všestranného pomocníka pri rôznych zdravotných ťažkostiach, vrátane pálenia záhy. Môže sa konzumovať aj dlhodobo a je tak chutnou a prírodnou liečbou pri podráždení žalúdka.Zázvor je známy pre svoje pozitívne účinky na trávenie. Esenciálne oleje, vitamíny A, B1, B2, C, E, sodík, horčík, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky robia zo zázvoru všestranného pomocníka pri rôznych zdravotných ťažkostiach, vrátane pálenia záhy. Môže sa konzumovať aj dlhodobo a je tak chutnou a prírodnou liečbou pri podráždení žalúdka.
KlinčekyKlinčeky
Škorica - Je jedným z najliečivejších korení. Jej najsilnejšou zbraňou je, že znižuje hladinu krvného cukru, čím pomáha v liečbe proti diabetu. Koľko? Stačí polovica čajovej lyžičky denne.Škorica - Je jedným z najliečivejších korení. Jej najsilnejšou zbraňou je, že znižuje hladinu krvného cukru, čím pomáha v liečbe proti diabetu. Koľko? Stačí polovica čajovej lyžičky denne.
Badián vytvára krásne hviezdice, ktoré sa s obľubou používajú aj ako ozdoba.Badián vytvára krásne hviezdice, ktoré sa s obľubou používajú aj ako ozdoba.
Bobkový list

Bobkový list pomáha pri plynatosti, únave a nechutenstve. Podobne ako majorán pomáha upokojiť kašeľ.  a má antibakteriálne účinky. Využíva sa ako dochucovadlo mnohých mäsových a zeleninových jedál. Bobkový list

Bobkový list pomáha pri plynatosti, únave a nechutenstve. Podobne ako majorán pomáha upokojiť kašeľ.  a má antibakteriálne účinky. Využíva sa ako dochucovadlo mnohých mäsových a zeleninových jedál.
Poctivý slepačí VÝVAR je polievočka hodná zlata!
Recepty

Poctivý slepačí VÝVAR je polievočka hodná zlata!

Jablkove pite
Video

Fantastické jablkové pité: Aj vaša babička by bola na Vás pyšná!

Koľko čerstvého
a koľko
sušeného?
Trendy

Rýchla škola varenia: Nenápadný ZÁZVOR, rýchle MASLO

Poteší vás príjemnou vôňou i schopnosťou zahriať organizmus, čo je pri prechladnutí výhodou. Zároveň pomáha aj proti začínajúcemu kašľu. V čase viróz sa určite oplatí pridať škoricu do rannej ovsenej kaše, jogurtu či kakaa.
Trendy

TOP 13 faktov o ŠKORICI: Chutné antibiotikum

Bylinkárka Anna Kopáčová.
Tipy

Pomáha pri korone aj chrípke: „Počas dňa ho pite po dúškoch," radí známa bylinkárka Anka

Šťavnatý a hebký TVAROHOVÝ mrežovník: Ríbezľový džem mu dodá šmrnc
Tipy

Šťavnatý a hebký TVAROHOVÝ mrežovník: Ríbezľový džem mu dodá šmrnc