"Masielkové" zemiačky chutia pokojne len uvarené v šupke s maslom alebo so smotanou, posypané pažítkou. Nič viac k blahu nepotrebujete!

U nás bodovali najmä pečené. Len tak vcelu v šupke, alebo prekrojené na väčšie mesiačiky,  s olejom  a  trochou bravčovej masti. Osolené, s celou rascou alebo posypané  tymiánom, rozmaríom prípadne šalviou. A najmä kvoli otcovi sme prihodili aj niekoľko pátkov domácej slaniny! 

ZEMIAKY V ALOBALE SO SMOTANOVÝM DRESINGOM

Zemiaky pečené v alobale s o smotanovo-cesnakovým dresingom
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Potrebujete:

  • 4  veľké zemiaky
  • mletá červená paprika
  • mletá rasca
  • soľ
  • horčica
  • olej
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžice citrónovej šťavy
  • nasekaná pažítka
  • mleté čierne korenie, soľ
Zemiaky v alobale so zeleninou
Zdroj: DOBRÉ JEDLO

POSTUP:

  1. Umyté zemiaky aj so šupkou narežte  na polovicu a potrite zmesou soli, rasce, papriky a horčice. Každý zvlášť vložte do alobalu a pokvapkajte olejom. Vo vyhriatej rúre pri 210 °C pečte asi 40 minút do mäkka. Potom alobal otvorte a dopčte do chrumkava pri 250 °C.
  2. Zo smotany, pretlačeného cesnaku, citrónovej šťavy, pažítky, korenia a soli vymiešajte dressing. Naplňte ním  zemiaky a zapite žinčicou alebo kefírom.

TIP: Zemiaky môžete  upiecť aj v pahrebe, zabalené v alobale.  Ak k nim do alobalu pribalíte mladú koreňovú zeleninu, budú rozvoniavať za plot!